
روش کار تابع if در اکسل بسیار ساده میباشد، به صورتی است که یک شرط در آن چک میشود، شرط یک عبارت منطقی است که دو مقدار بیشتر ندارد یا True و یا False. کاربر در ساختار تابع if در اکسل تعیین میکند که در صورت درست یا نادرست بودن شرط چه خروجی در سلول قرار بگیرد.
ساختار تابع if در اکسل مانند زیر است:
IF (logical_test, [value_if_true], [value_if_false])
(مقدار در صورت برقرار نبودن شرط[اختیاری],مقدار در صورت برقرار بودن شرط,شرط)
همانطور که مشاهد میکنید تابع if در اکسل سه آرگومان دارد، آرگومان اول اجباری و دو آرگومان بعد اختیاری میباشند. آرگومان اول عبارت شرط است و به صورتی نوشته میشود که حاصل آن True یا False باشد. آرگومان دوم مقداری است که در صورت درست بودن شرط در سلول نوشته میشود و آرگومان سوم مقداری است که در صورت نادرست بودن شرط در سلول قرار میگیرد.
- شرط: این پارامتر شرطی رو که قرار هست تابع IF اکسل چک کنه تعیین میکنه. این پارامتر میتونه یک عدد، مقدار یک سلول یا یک عبارت شرطی مثل A1>10 باشه.
- مقدار در صورت برقرار بودن شرط: در صورتی که شرط تعیین شده در پارامتر اول برقرار باشه، این پارامتر به عنوان نتیجه تابع برگردونده میشه. این پارامتر میتونه هر چیزی باشه. از یک مقدار عددی ساده تا یک فرمول خیلی پیچیده.
- مقدار در صورت برقرار نبودن شرط: زمانی که شرط تعیین شده در پارامتر اول صحیح نباشه مقدار این پارامتر به عنوان نتیجه تابع برگردونه میشه. تعیین این پارامتر اختیاری هست. اگر شما این پارامتر رو تعیین نکنید و شرط تعیین شده در پارامتر اول هم صحیح نباشه عبارت False به عنوان نتیجه تابع در سلول قرار داده میشه.
مثال ساده :
فرض کنید عنوان کالا در ستون A وارد شده است و میانگین وزنی کالا در ستون E حال اگر بخواهیم با استفاده از تابع IF فرمولی را ایجاد کنیم که دارای شرایط زیر باشد :
۱- اگر میانگین وزنی کالا بالاتر از ۹۰ باشد حرف A IF(E4>=90,”A”)
۲- اگر میانگین وزنی کالا مساوی ۸۰ باشد حرف B IF(E4=80,”B”)
۳- اگر میانگین وزنی کالا کمتر از ۷۰ باشد حرف C IF(E4 <= 70,”C”)
یا میتوانیم با استفاده از قانون IF تودر تو به صورت زیر وخلاصه و راحت تر بنویسیم.
IF(E4>=90,”A”, IF(E4=80,”B”, IF(E4 <= 70,”C”)))